Tijd voor de eerste oogsten!

Inhoud

Deze week ging het hele FBKT-team aan de slag met de eerste kleine muntoogst: pepermunt en groene munt werden geplukt, gesorteerd, gedroogd en van hun blaadjes ontdaan. Een nauwgezette collectieve inspanning die ons ook in staat stelde om onze organisatie te perfectioneren voor de grote PPAM-oogsten die voor later in het seizoen op het programma staan!

Hop, iedereen naar de velden!

Het waren de meisjes die deze week op de munt werkten, om het boerderijteam te helpen dat al druk bezig was om, naast hun dagelijkse werk, de 2 hectare aanplant te beschermen tegen de hoge temperaturen, droogte en het slechte weer waar onze regio de afgelopen dagen mee te kampen had.

Na het oogsten in de ochtendzon gingen ze aan de slag, net als de wijnboeren, met de hand sorteren om de plantenstengels te verkleinen en alle braamstruiken, brandnetels, kleine takjes, enz. te verwijderen, voordat ze de stengels in de droogrekken legden.

recolte menthe fabrikathe juin 2022
recolte menthe fabrikathe juin 2022 2 light

Het idee is om de klus in zeer korte tijd te klaren: plukken in de koelte van de ochtend, sorteren gedurende de dag, diezelfde avond beginnen met het droogproces voor de nacht, bladverwijdering en verpakking de volgende ochtend.

recolte menthe fabrikathe juin 2022 3 1
tri menthe fabrikathe juin 2022
tri menthe fabrikathe juin 2022 3

12 uur koud drogen

De muntsoorten, verdeeld over 8 kolommen van 16 rekken, brachten de nacht door in de droger, gedurende een tiental uur bij ongeveer 25°C, waardoor de essentiële oliën bewaard bleven, oxidatie beperkt werd (in tegenstelling tot het snellere hete drogen, het proces dat het meest gebruikt wordt in Europa – over het algemeen 6 uur bij 70°C – waarbij 70% van de essentiële oliën verdampt) en de gedroogde planten een aantrekkelijke groene kleur kregen.

tri menthe fabrikathe juin 2022 2

Dankzij de tests die we vorig jaar in de serre hebben uitgevoerd, hebben we processen kunnen vaststellen voor het verkrijgen van het vereiste restvochtgehalte voor elke plant, om zowel een aantrekkelijke infusie als een lange houdbaarheid te garanderen (als een plant niet droog genoeg is, oxideert hij; als hij te droog is, geeft hij geen infusie meer).

Algemeen strippen! 🙂

De volgende ochtend gingen de meisjes terug naar elke tray om de bladeren van alle gedroogde stengels te verwijderen… een delicaat klusje om te doen met kleine handen om mooie hele bladeren te bewaren.

effeuillage menthe fabrikathe juin 2022 light
effeuillage menthe fabrikathe juin 2022 2

Ter herinnering: onze PPAM-plantage (Geparfumeerde, Aromatische en Medicinale Planten) is ontworpen om ons in staat te stellen tot 20% van onze grondstoffen voor onze theeën en infusies biologisch te produceren, blends die met de hand worden gemaakt in ons atelier in Pouilly les Nonains, zoals hier te zien is met onze blender Manu.

Manolo photo
Deel dit artikel

Deze artikelen zouden je moeten interesseren...