Artisanale Franse pasta voor delicatessenwinkels

Des pâtes artisanales françaises pour les épiceries fines
Inhoud

Na 7 jaar traditionele melanges van thee, infusies en cacao, een merk van specerijen en een plantage van aromatische planten en theebomen, diversifieert La Fabrikathé door een dochteronderneming op te richten die traditionele Franse pasta produceert onder het merk Youpi. Het doel is om het landbouwmodel in evenwicht te brengen, de relocatiebenadering te versterken en onze klanten een sterk assortiment traditionele gastronomische producten te blijven aanbieden!

Denk na over een wereldwijd landbouw- en economisch project!

Laten we eens naar de achtergrond kijken! In 2021 lanceerden we onze eigen biologische plantage. Het hoofddoel was om ongeveer 20% van de planten die gebruikt worden in onze theemelanges en infusies te verplaatsen en autonoom te produceren. Op die manier beantwoorden we (tenminste gedeeltelijk) aan de noodzaak – die voor ons altijd essentieel is geweest – om zoveel mogelijk schakels in de productieketen te controleren: kwekerij, planten, oogsten, drogen, snijden, mengen…

We hebben ook de eerste theeplantage in de regio Auvergne-Rhône-Alpes opgezet: 1.300 planten vandaag, werkzaamheden om de zaden te reproduceren en te acclimatiseren met het oog op het planten van 10.000 planten morgen, en een aanpak om te leren en te onderwijzen over de plant… Tot slot leggen we een moestuin aan om de gezinnen van onze werknemers van biologische groenten te voorzien.

photos plantation
photos theiers 2
photos legumes

We willen dat dit landbouwmodel allesomvattend en evenwichtig is, zowel economisch als wat betreft de jaarlijkse werkbelasting (het hele jaar door werk voor vaste banen en winstgevende machines!). Dit betekent vooral diversificatie in verschillende seizoenen. Het hoogseizoen voor aromatische planten is van mei tot oktober, wanneer onze droger elke dag draait om verbena, munt, citroenmelisse, enz. te drogen. De percelen hebben vruchtwisseling nodig om de rijkdom van de bodem te behouden.

Door deze observaties ontstond het idee om een assortiment lokale ambachtelijke pastaproducten te ontwikkelen!

Vakmanschap en ‘doe het zelf’ als DNA

Nu we bekend staan om de kwaliteit van onze melanges van thee, kruidenthee en cacao, hebben we onze expertise als ambachtelijke mengers gebruikt om ons eigen merk kruiden te creëren, met melanges en fleur de sel die in ons eigen atelier worden gemaakt. We zijn erg gehecht aan onze streek, ons dorp, maar ook aan de kwaliteit van de producten die we onze klanten bieden. Onze normen zijn altijd gastronomisch!

photos pates

We willen met evenveel plezier en passie een assortiment 100% Franse – en zelfs Rhône-Alpes – huisgemaakte pasta ontwikkelen op basis van griesmeel van harde tarwe (biologisch of HVE – High Environmental Value) en ingrediënten van onze eigen plantage (kruiden, groentesappen, pepers, enz.), waarbij we de hele keten zoals gewoonlijk controleren:

  • De keuze van tarwezaad (voedingswaarde en smaakkwaliteit)
  • De productie van griesmeel met behulp van een stenen molensteen
  • Pasta wordt gemaakt met ingrediënten en kruiden die op onze plantage groeien
  • Drogen bij zeer lage temperaturen om de voedingseigenschappen van de tarwe te behouden
photos pates 2

We zijn dit jaar begonnen met het planten van 2 hectare harde tarwe met een lokale boer. De teelt van harde tarwe is van oudsher voorbehouden aan het Middellandse Zeegebied, maar lijkt nu – met de opwarming van de aarde – mogelijk te worden in onze regio Roanne, zoals wordt bevestigd door een eerste experimentele oogst in 2023 (3,5 ton).

youpi production champs ble

Ondertussen hebben we geïnvesteerd in een pers met bronzen mallen en zijn we begonnen met de productie van griesmeel van harde tarwe van een biologische molen in de regio Ain. Jippie, we maken ook pasta!

Leverancier van huisgemaakte pasta aan delicatessenzaken en horeca!

Het in de herfst van 2023 gelanceerde pastamerk YOUPI heeft nu 8 smaken (naturel, porcini, basilicum, knoflook-peterselie, tomaat, rode biet, saffraan, inktvis) en 2 assortimenten:

  • Een CORNER-assortiment in kartonnen premiumdozen, klaar om in de schappen van onafhankelijke levensmiddelenwinkels te worden gelegd.
  • Een BULK-assortiment in verpakkingen van 5 kilo voor een zero waste-benadering.
photos boutique youpi
photos boutique youpi 1

Vandaag is dit project voor een nieuw bedrijf toevertrouwd aan Jean-Christophe, die een jaar lang recepten heeft getraind en getest die nu op de markt verkrijgbaar zijn.

Waarom trouwens ‘YOUPI’? Van de pastaschotel voor het hele gezin op zondagavond tot de pasta die je met vrienden deelt bij een glas wijn, van het recept voor fijnproevers om indruk te maken op hoge gasten tot de gezellige pasta die je warm ingepakt eet op een koude of regenachtige dag… We eten altijd graag pasta, toch?

Wilt u er meer over weten? Wilt u onze pasta in uw winkel of in smakelijke gerechten voor uw klanten? Neem gewoon contact met ons op! We sturen je monsters en prijzen!

Deel dit artikel

Deze artikelen zouden je moeten interesseren...