De theestruiken zijn geplant!

Inhoud

De afgelopen dagen heeft het team 550 theestruiken geplant, 400 van 2 jaar oud en 150 van 1 jaar oud, op twee verschillende percelen. Tegelijkertijd zullen 250 andere theeplanten van één jaar oud de zomer in de kas doorbrengen voordat ze in de herfst worden geplant, terwijl 32 grotere theeplanten eind mei in de buurt van de tuin zullen worden geplant, allemaal bedoeld om zaad te reproduceren voor acclimatisatie. Het goede nieuws is dat de theestruiken het hier nu al goed doen, met al veel knoppen die hun kopjes tevoorschijn steken!

Een beetje plantkunde

Camelia sinensis planten houden van zure, goed doorlatende grond. Ze vinden kou niet erg, ze kunnen goed tegen de hitte en ze houden van water zolang het niet stagneert – en met een goede reden, ze hebben er een hekel aan om met hun voeten in het water te staan! Daarom hebben we een druppelbewateringssysteem geïnstalleerd.

Het is echter de moeite waard om erop te wijzen dat het ecotype dat we hebben gekozen uit de berggebieden van Turkije komt (zie dit artikel) en van nature goed bestand is tegen meer ‘drastische’ omstandigheden: zware vorst, zonneschijn en een breed scala aan dag-/nachttemperaturen in de zomer…

plantation theiers loire fabrikathe
fabrikathe plantation theiers avril 2022

Nadat we de grond voor het planten hadden bewerkt met een organische wortelstimulator, wilden we aan de voet van de struiken hopen zachthoutsnippers leggen om de grond wat zuurder te maken, tegen droogte te beschermen en de uitwisseling van voedingsstoffen mogelijk te maken.

We plantten ze in verspringende rijen om elkaar te beschermen, zodat elke struik maar aan één kant werd blootgesteld aan weer en wind.

fbkt plantation theiers avril 2022
plantation theiers pb fbkt 2022

Theestruiken acclimatiseren in de Loire

Ons doel is om de zaden van de theestruiken zelf te vermeerderen, zodat we zaden krijgen die aangepast zijn aan de bodem (meestal klei) en het klimaat van de Loire. Dit zijn de eerste theeplanten die worden geplant in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, dus er komt heel wat kijken bij het acclimatiseren en reproduceren over meerdere jaren.

We hebben ervoor gekozen om twee verschillende maten te planten (1 en 2 jaar oud) en om twee verschillende percelen te gebruiken om te zien hoe ons ecotype presteert op verschillende bodems en in verschillende groeistadia.

We plantten bijvoorbeeld een deel op een licht glooiend, goed gedraineerd perceel (dat vroeger een biologische moestuin was) en een ander deel op een hellend perceel (een voormalig weiland) in de stijl van een wijngaard.

De grotere percelen (3 en 4 jaar oud) zullen worden gebruikt om zaden te vermeerderen met het oog op de aanplant van minstens 10.000 planten op middellange termijn. L De eerste oogsten zijn gepland voor 2023.

Om het ecosysteem compleet te maken, hebben we in het midden van de rijen fruitbomen (kersen, appels) geplant, waaraan rozenstruiken en lavendel zullen worden toegevoegd, terwijl ten zuiden van ons perceel al dertig jaar oude bomen (es, eik, vlier) bloeien. Aan deze twee percelen staan ook bijenkorven.

Zowel in de grond als in de kas doen onze theestruiken het momenteel goed en hebben ze allemaal al veel knoppen:

bourgeons theiers serre 2022
fbkt theiers premiers bourgeons avril 2022
Deel dit artikel

Deze artikelen zouden je moeten interesseren...